Green Days 2017 – Dni Zieleni

Targi

7-9 kwietnia w Nadarzynie odbywały się Targi Green Days 2017. Pasieka Edukacyjna znalazła się w gronie wystawców. Zajęliśmy stumetrową przestrzeń w Salonie Pszczelarstwa.

Do realizacji tego ogromnego przedsięwzięcia zaprosiliśmy wielu partnerów. Zależało nam na zaprezentowaniu działań Pasieki Edukacyjnej i upowszechnieniu wiedzy o pszczelarstwie, pszczelarstwie miejskim oraz o ochronie zapylaczy.

Przestrzeń została podzielona na cztery części, w których odbywały się różne prezentacje. Staraliśmy się stworzyć atrakcyjną ofertę dla wszystkich, bez względu na wiek. W pierwszej części znalazła się wystawa o bartnikach Krzysztofa Hejke, druga część to  świetlica połączona z warsztatem i punktem informacyjnym, Stanpol zbudował w trzeciej części mini pasiekę i zaprezentował wyposażenie pracowni pszczelarskiej, a ostatnią część naszego stoiska zajęła Aurora Green, bbQueen z kosmetykami na bazie produktów pszczelich i Miody Domańskich

Wolontariusze

Przez trzy dni dzielnie pomagali nam wolontariusze: Krysia Popowska, Agnieszka Woźniak, Wojtek Jasiński-Kot, Dominik Wypich i Marcin Wróbel, Przemek Gierchatowski i Wojtek Gwardys. Bez ich pomocy nie dalibyśmy sobie rady. Bardzo dziękujemy za pomoc i wsparcie.

Wystawy

W czwartek odbyłyśmy razem z Dorotą Szumilak wyprawę do Białowieży po wystawę „Ostatni Bartnicy Europy” prof. Krzysztofa Hejke. Wystawa do ostatniej chwili była prezentowana w Białowieskim Muzeum, a kilka dni po naszej prezentacji jechała już na Białoruś.

Druga wystawa, to niezwykłe zdjęcia pszczół Roberta Chrzanowskiego, wiceprezesa SPP Polanka. Te kolorowe pszczele portrety, przyciągały uwagę zwiedzających, a dzieci miały inspirację do rysowania ich, w naszej pasiekowej świetlicy. Wystawę Roberta udostępniły nam 3 Pokoje z Kuchnią, które ją zorganizowały i gdzie była prezentowana zimą.

Świetlica

Zorganizowaliśmy przestrzeń w której dzieci mogły rysować, grać w gry planszowe, przymierzać stroje pszczelarskie, oglądać w powiększeniu pszczoły. W sobotę i niedzielę prowadziliśmy warsztat budowy ula, ofiarowanego przez firmę Bzyki. Wszyscy mogli skosztować miodów firmy Antoja. Zrobić własnoręcznie marcepan z miodem. Dużą atrakcją była firma Pszczelinka prezentująca ule dla murarek. Oczywiście murarki też mieliśmy i byliśmy świadkami ich wygryzania się z kokonów. Dzieci robiły sobie zdjęcia w przygotowanej przez Kasię Tworek makiecie. Oferowaliśmy archiwalne numery Pszczelarstwa, najstarszego pisma w Polsce o tematyce pszczelarskiej. Fundacja Łąka podarowała nam zestawy nasion łąki kwietnej i super plakaty z ptakami, nasiona i plakaty były nagrodami w konkursach plastycznych dla dzieci.

Stanpol

Kolejną przestrzeń wypełnił Piotr Stański. Piotr zawsze pomaga nam w takich działaniach. Tym razem poprosiliśmy o zaprezentowanie  dostępnego w Polsce sprzętu pszczelarskiego. Piotr urządził mini pasiekę i pokazał sprzęty niezbędne w pracowni pszczelarskiej. Zwiedzający mogli obejrzeć miodarkę, stół do odsklepiania, ule różnego typu, drobny sprzęt pszczelarski, nowe ciasta do podkarmiania i probiotyki. Można też było przymierzyć stroje pszczelarskie. Piotrek udzielał też fachowych porad zwiedzającym.

Cuda z ula

Firma bbQueen oferowała ekologiczne kosmetyki na bazie produktów pszczelich, Tomek Domański przywiózł na Targi ul pokazowy z żywymi pszczołami, a w swojej ofercie  różne miody z własnej pasieki,  Aurora Green wyposażyła naszą przestrzeń w ogrodowe oświetlenie.

Podziękowania

Bardzo dziękujemy Organizatorom za zaproszenie na Green Days. Specjalne podziękowania należą się naszym współpracownikom za pomoc przy organizacji stoiska Pasieki Edukacyjnej: Firmie Pszczelinka, Bzyki, Antoja, bbQueen, Aurora Green, Stanpol, SPP Polanka, Wydawnictwu Miesięcznika Pszczelarstwo, Miody Domańskich, Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli, Portal Pszczelarski,Fundacji Łąka. Dziękujemy Bractwu Bartnemu za pomoc w zorganizowaniu wystawy profesora Krzysztofa Hejke, oraz  Michałowi Mioduszewskiemu z 3 Pokoi z Kuchnią,za wypożyczenie wystawy Roberta Chrzanowskiego. Fundacji Łąka