Ule na dachu budynku PORR

Pasieka na dachu PORR Polska Infrastructure S.A.

Jeszcze nam nie opadły emocje po Green Days i nawet nie rozpakowaliśmy jeszcze sprzętu z wystawy, a zostaliśmy poproszeni o pomoc przez przedsiębiorstwo PORR, które to za kilka dni na dachu warszawskiej siedziby oddziału PORR przy ulicy Hołubcowej 123 w Warszawie zamierza usadowić piękną pasiekę. Pojawiły się jednak obawy ze strony pracowników o ich bezpieczeństwo. W takich sytuacjach trzeba działać, aby rozwiać obawy ludzi i opowiedzieć im o realnych zagrożeniach, jak również przekazać podstawowe informacje o pszczelej rodzinie.

Spotkanie odbyło się w czwartek 20 kwietnia, w dużej sali udostępnionej przez PORR Polska. Prezentację przygotowała Dorota Szumilak. Naszą pogadankę wsparł Przemek Gierchatowski z SPP Polanka.  Staraliśmy się przekazać jak najwięcej konkretnych informacji o zachowaniach pszczół.

Pracownik korporacji Maciek, który będzie zajmował się ulami, przyniósł ul pokazowy z żywymi pszczołami. Pokazał także ule, które będą ustawione na dachu oraz zakupione stroje pszczelarskie dla pracowników, którzy zechcą pod okiem Maćka poznać tajemnice pszczelej rodziny. Na koniec odbyła się degustacja miodów.

W prezentacji uczestniczyło około pięćdziesięciu pracowników PORR Polska. Pozostałym została rozesłana prezentacja via email.

Autor zdjęć: Ewelina Miszczyk, pracownik PORR Polska.

Pszczoły nad Warszawą

To działanie wpisuje się w nową akcję której patronujemy: „Pszczoły Nad Warszawą”. Akcja realizowana jest w ramach projektu Aktywna Warszawska Młodzież.

„Pszczoły Nad Warszawą” to cykl spotkań edukacyjnych nie tylko dla dzieci i młodzieży, ale też prezentacje dla seniorów, czy takie właśnie warsztaty interwencyjne.

Działania w ramach projektu będą prowadzone przez siedem tygodni.

W planach mamy ogólnodostępny piknik.

Ekipa Pszczół nad Warszawą

„Pszczoły Nad Warszawą”  realizują: Agnieszka Tchórzewska, Ala Szumilak, Mateusz Rychły, Paweł Adamek a opiekunami są: Małgorzata Brendel, Dorota Szumilak. Działania są wspierane przez dwóch wolontariuszy, absolwentów MOS nr1 „SOS”: Marcina Wróbla i Dominika Wypicha.