Pasieka Edukacyjna w Warsztacie Warszawskim

Zapraszamy do Warsztatu Warszawskiego.

Czas: niedziela 22 maja

Miejsce: Warszawa, Plac Konstytucji 4

Wstęp bezpłatny.

Prawdopodobnie ruszymy o 10:30 i będziemy przygotowywać ziołową grządkę. Zioła przekazała nam firma Baziółka. Ustawimy ul i przygotujemy miejsce do jego pomalowania przez uczestników wydarzenia. Ul jest pusty, ofiarowany przez firmę Ratajczak specjalnie na ten cel, w planie jest późniejsze zasiedlenie go pszczołami i postawieniu w miejscu, gdzie mieszkańcy będą mogli korzystać z pokazów edukacyjnych (bezpłatnie).

Około godziny 11:00 przywieziony zostanie ul pokazowy z żywymi pszczołami. Opowiemy o pszczołach. Dzieci będą mogły rysować, a prace jeżeli będzie taka możliwość zostaną wystawione. Postaramy się też nagrodzić najfajniejsze prace.

Na 12:00 (wstępnie) zapowiedziała swoją obecność Katarzyna Bajerowicz, ilustratorka książki „Opowiem ci, mamo, skąd się bierze miód”, wydanej przez Naszą Księgarnię. Wydawnictwo zapowiedziało promocję wydarzenia, książki na nagrody dla dzieci i prezentację multimedialną. Pani Kasia przeprowadzi z dziećmi warsztat plastyczny i opowie skąd się bierze miód 🙂 Słodkie niespodzianki dla dzieci mamy obiecane z firmy Pasieka z Torunia.

W czasie zajęć dla dzieci będą pogadanki i prezentacje z naszymi pszczelarzami. Tutaj ustalamy jeszcze tematy. Otrzymaliśmy informację że Wydawnictwo Pszczelarstwo, przekaże archiwalne numery miesięcznika pod tym tytułem, które będziemy mogli rozdawać zainteresowanym.

O 14:00 degustacja miodu. Do degustacji będzie miód warszawski, również miód z Sycylii i Portugalii, a może uda się jeszcze zdobyć coś bardziej egzotycznego.

Zapraszamy!

Aktualizacja

Kilka zdjęć z warsztatów. Lepszych nie ma, bo jak zwykle byliśmy zajęci, a fotografa brak 🙂

fb_img_1463945474723